Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Пуштање во употреба на новата фотоволтаична централа во електраната РЕК Осломеј

Електраната РЕК „Осломеј“ од јаглен се обновува со алтернативни извори на енергија, односно соларно-фотоволтаични панели.

Заедно со претседателот на Дуи Али Ахмети, премиерот Ковачески, првиот вицепремиер Артан Груби и министерот за економија Крешник Бектеши официјално ја пуштивме во употреба новата Фотоволтаична централа. Воедно, овој проект е најголем во земјава со производствен капацитет од 10 MW.

Реализацијата на овој проект е голем чекор во ова време на енергетска криза и воедно претставува енергетска транзиција во согласност со “Зелената” агенда за подобрување на условите за живот и животната средина.

Back to top