Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Кампања „Учи паметно, работи стручно“

Кампањата „Учи паметно, работи стручно“ денеска се одржа во општина Кичево. Оваа иницијатива, која ја спроведува Министерството за образование и наука со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка, претставува унапредување и развој на средното стручно образование.

Кампањата се спроведува преку социјален дијалог или консултации со компаниите, стопанските комори и локалните самоуправи за потребата од отворање нови профили и паралелки во средните стручни училишта во земјава. Средбите ги реализираат министерот за образование и наука Јетон Шаќири и заменик министерот Лулзим Алиу заедно со градоначалниците, компаниите и стручните училишта, на кои се разговара за потребите во реалниот сектор од отворањето на двојни паралелки во средните стручни училишта, наставните програми и за уписни политики во средните стручни училишта.

Градоначалникот на Кичево Фатмир Дехари во денешната дискусија ги поздрави претставниците на Министерството за образование, градоначалникот на Македонски Брод и претставниците на Стопанската комора, како и другите учесници од приватниот и јавниот сектор, давајќи им поддршка за реализација на овој проект кој е од особено значење.

Back to top