Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Комеморативен настан „Пет години без Ќани“

По повод петгодишнината од смртта на новинарот Ќани Мехмеди, општина Кичево ја организираше комеморативната Академија „Пет години без Ќани“ на која присуствуваа активни познати личности од Македонија, Косово и Албанија: Флора Бровина, Исмет Силејмани. Тахир Хани, Агим Реџепи, новинарите Мон Беќири, Гани Косуми, Ислам Спахиу, Салајдин Џезаири, Харун Ибрахими, Нафие Граинца, режисерите Јетон Ахметај, Илир Харџи дојдоа да бидат дел од сеќавањето на Ќани Мехмед. На влезот пријателите му напишаа спомени, додека бината беше специјално подготвена за таа пригода. Академијата започна со „Химната на Европа“ од Бетовеновата IX симфонија во изведба на пијанистот Шкелзен Бафтијари, а потоа беше прикажан документарниот филм „Ќани Мехмеди – бурното патување на новинарот на слободата“. Презентерот на оваа академија Беким Адили ги покани присутните на едноминутно молчење, а поздравниот говор го имаше градоначалникот на општината Фатмир Дехари, кој како домаќин ги поздрави присутните велејќи дека Ќани Мехмеди остана водич во албанската политика. Дехари го памети Ќани како мудар, лојален човек дека од него многу корист имаат оние кои имале среќа да му останат блиску, па тој вечно ќе остане меѓу нас, рече Дехари. Потоа песната „Борџет е миа“ ја изведе актерот од Тирана Сокол Анѓели, песна на Џевахир Спахи. Во име на семејството зборуваше синот на Ментор Мехмеди – вработен во Меѓународниот монетарен фонд во Вашингтон, кој рече „Тато само физички го напушти овој свет пред 5 години, бидејќи неговите спомени, дела и работа живеат со нас, како и секој ден, инспиративни и осветлувајќи ги нашите чекори и движења кон утрешниот ден. Како што велеше: „Досадата е за слабите“ – затоа треба да стоите исправено. Немаме друг избор освен да застанеме исправено, воздигнувајќи го неговото примерно дело со спомените што ни ги остави, и со патот што ни го трасираше. Горди сме на животот што го живееше и делата и името што го остави зад себе“, заклучи Ментор. Џали Ментори ја прифати наградата „Албанска слика“ што ја доделува професорот Астрит Мемија за сенародната активност на Ќани Мехмеди како новинар, публицист и храбар интелектуалец, како мисионер и визионер кој ги мобилизираше масите и им даде морал за процесите на решавачките прашања на нацијата. Тогаш, во својство на колеги, поранешниот директор на РТК, поранешен амбасадор во Америка и Турција, Авни Спахиу, рече дека Ќани Мехмеди бил најдобар сведок во државното формирање на Косово до целосната независност. Ќани ја напиша книгата “Со трагите на Косово”, физички бегајќи за да остане најголемиот отпечаток во неговата 40-годишна новинарска кариера“, рече Авни Спахиу. Поранешната директорка на Албанската телевизија Мирела Октрова изјави дека загубата на Ќани е незаменлива. „И кога не се согласуваше со различни прашања, тој се бореше за слободата на говорот да биде слушната“, рече таа. Тогаш Аслан Бајрами се присети „со Ќани имавме ненајавен договор, секоја сабота и недела да правиме хроника за Албанците во Македонија и неговата Ускана“. Новинарот Халил Матоши рече дека „Ќани Мехмеди како мој уредник и учител по новинарство останува бесмртна легенда“.
Со негово учество, манифестацијата посветена на 5-годишнината од смртта на Ќани Мехмеди ја почести лидерот на ДУИ, Али Ахмети, кој го имаше главното обраќање. Лидерот Ахмети му изрази благодарност за целиот придонес на полето на медиумите и во тешките процеси на големите кризи за албанскиот народ на балканските простори.
Ќани ги тероризирал напаѓачите психички бидејќи кога пријавил Ќани не пукал со пушка туку пукал со топ“, рече Ахмети. Откако говореше за неговата соработка со Ќани Мехмеди и за неговиот придонес во воени и мировни ситуации, тој истакна дека Ќани бил лојален и храбар пријател, човек кој ја прифатил улогата на портпарол на НОВ, но оттогаш неговата здравје не можеше да направи такво нешто, остана постојано поврзан со судбината на луѓето на борците и најголемите каузи од Радио Загреб, Радио Тирана, телевизијата на Приштина и Радиотелевизијата на Косово – по војната.
Дел од овој комеморативен настан, кој се одржа под покровителство на општина Кичево, беа и песните во изведба на познатиот солист Дервиш Дервиши „24 pashallâre“ и „Vîne vaporat“ со кои Ќани се поврзуваше цел живот. Танчерот Ќендрим Маколи ја постави песната „Si princ i barhdo“, композиција посветена на Ќани, напишана од композиторот Наим Ѓоши. Ќерката Бесиана Мехмеди, која по емотивното претставување на песната „Благодарам тато“ компонирана од Шкодран Толај, им се заблагодари на сите присутни велејќи „Тешко е да се настапува на ваква вечер полна со емоции, но исполнив залог, песна која не успеав да ја протолкувам во најтешките денови низ кои поминавме тој и ние како семејство бидејќи мислев дека ја прифаќам неговата загуба. Ниту тогаш ниту денес не прифаќам дека тато не е со нас и вечерва сум убедена дека е многу среќен што гледа пријатели и другари собрани во неговиот роден град“, додаде Бесијана и рече „тато ни го остави богатството, пријатели“ и на ова прилика Ви благодарам од градоначалникот на општината до сите присутни за почитта и на посебен начин му се заблагодарив на лидерот Ахмети кој не само во најтешките денови за Ќани туку веќе пет години остана покрај семејството во добри и тешки денови. „Останувате водич за нас и многу идни генерации кои посакувам да ги направат горди“, рече Бесиана Мехмеди затворајќи ја оваа академија со највисоки почести и поклон за примерниот живот и дело на Ќани Мехмеди како новинар, публицист, примерен пријател и член на семејството.

Back to top