Соопштение

Општина Кичево Ви соопштува,

Согласно договорот за јавни набавки и услуги Ветеринарната клиника ИНО ВЕТ е обврзана да постапува согласно програмата за решавање на проблемот со кучиња скитници на територијата на Општина Кичево почнувајќи од 30.07.2018 (понеделник), ќе се врши заловување, прифаќање и третирање на кучињата скитници и други нерегистрирани кучиња.

За таа цел Општина Кичево ги известува сите граѓани да ги згрижат и маркираат своите домашни миленици

Со почит

Општина Кичево

Соопштение

Соопштение,

Општина Кичево започна со доставување на решенијата за данок на имот. За 2018 година се печатени севкупно 17.276 решенија, кои што даночните обврзници се должни да ги наплатат до крајот на 2018 година. Вкупната вредност на данокот на имот е 22.350.054 денари.

Општина Кичево повикува да се наплатат во предвидениот рок со решенијата.
Наплатувајќи го данокот на имот, Вие станувате дел од капиталните инвестиции на Општина Кичево, исто така придонесувате во подобрувањето на животот во вашата општина. Данокот на имот ќе се употреби за инвестиции, подобрување и изградба на улици, водоснабдување, изградба и подобрување на канализациони мрежи, создавање на јавни зелени површини, подобрување на условите по училиштата, јавната чистота, проширувањето на јавното осветлување и многу други проекти во интерес на граѓаните. Со наплата на данокот на имот, Вие сте дел на промената на Вашиот град, Вашето село, Вашата населба.

СООПШТЕНИЕ

СООПШТЕНИЕ

Согласно Законот за заштита на население од заразни болести, Општина Кичево ви соопштува дека во деновите 11.06.2018(понеделник) и 12.06.2018(вторник) година со почеток од 20:00 часот до раните утрински часови на територијата на Општина Кичево ќе се спроведе превентива систематска дезинсекција. Се информират пчеларите да ги заштитат пчелите. Доколку не дозволат временските услови дезинсекцијата ќе се одложи за што дополнително ќе ве известиме.

Download (PDF, 322KB)

Проект за подобрување на општинските услуги – МСИП

Република Македонија

 Проект за подобрување на општинските услуги – МСИП

ИПА инвестициски грантови

 MSIP-IPA-NCB-039-18

  1. Овој Повик за Понуди ја следи Општата објава за набавки за овој Проект објавена во изданието на UN Development Business, со бр. 767, од 31 Јануари, 2010 година (печатено издание) и објавена електронски на 06 Јануари, 2010 година.

 

  1. Република Македонија доби грант средства од Европската комисија во рамките на ИПА фондот за рурални инвестиции на Европската комисија за реконструкција и развој за Проектот за подобрување на општински услугите (МСИП) и има намера дел од добиените средства од овој кредит да ги искористи за плаќања по договор за: Изградба на водоводна мрежа во с.Горно Строгомиште Општина Кичево .

 

  1. Општина Кичево ги повикува подобните и квалификувани понудувачи да дадат запечатени понуди за градежни работи кои вклучуваат: Изградба на водоводна мрежа во с.Горно Строгомиште Општина Кичево.

 

  1. Процесот на понудување ќе се спроведе преку процедури за национално јавно наддавање како што е специфицирано во Упатството на Светска банка: Набавка со средства добиени од IBRD Заеми и IDA Кредити, од јануари 2011 година и е отворен за сите понудувачи од подобните земји како што е дефинирано во тендерската документација.
  2. Заинтересираните подобни понудувачи може да добијат дополнителни информации на адресата наведена подолу од 08:00 до 16:00 часот :

Адреса: ул.Борис Кидрич бр 1

Град: Кичево

Поштенски број: 6250

Држава:Македонија

Телефон: 045/223 001

Факс: +045/223 100

Електронска адреса: opstina_kicevо.gov.mk

 

6.Комплетна Тендерска документација  на македонски јазик  може да ја купат заинтересираните понудувачи по поднесување на писмена апликација на адресата дадена подолу и по плаќањето на неповратна такса од 3,000.00 МКД. Методот на плаќање ќе биде преку ПП50 образец, на следнава сметка:

 

  1. a) За плаќање во денари:

Банка: Народна банка на Република Македонија

Број на сметка: 100000000063095

Буџетска корисничка сметка: 734014039863018

Приходно конто: 724125 00

 

Тендерската документација ќе биде доставена по електронска пошта или може да се добие директно од Општина Кичево.

 

  1. Понудите мора да се достават на адресата дадена подолу до 12:00ч, 07.05.2018 год. Електронско доставување на понудите не е дозволено. Задоцнетите понуди ќе бидат одбиени. Понудите ќе бидат физички отворени во присуство на претставници на понудувачите кои ќе изберат на присуствуваат лично на адресата дадена подолу во 12:00ч, 07.05.2018 год .

 

  1. Сите понуди мора да бидат придружени со Банкарска гаранција од 525.000,00 МКД.
  2. Адреса:Ул.Борис Кидрич бр. 1

Град: Кичево

Поштенски број: 6250

Архива

Држава : Република Македонија

 

                                                                                     Општина Кичево

                                                                          Комисија за јавни набавки

 

Takim pune me Ministrin e Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapsinor

Sot, prita në takim Ministrin e Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapsinor z.Sadulla Duraku. Bashkëbiseduam për realizimin e projekteve të përbashkëta lidhur me deponinë, ujësjellësin dhe rregullimin e shtratit të Lumit të Zajazit ku gjatë kohës së rreshjeve atmosferike rritet niveli i ujit.
Të shoqëruar nga Duraku dhe ekipi i tij, vizituam Impiantin ( kolektorin ) për pastrimin e ujërave të zeza, një kapacitet i ndërtuar në komunën tonë i cili do të jetë në funksionim për banorët e Kërçovës. Projekti është në fazën përfundimit dhe së shpejti dë të lëshohet në përdorim. Është i pajisur me të gjitha kushtet e nevojshme. Përveç pishinave për grumbullimin e ujërave është instaluar edhe sistemi për filtrimin e tyre, si dhe laboratori ku do të bëhen analizat e të gjitha ujërave të grumbulluar.

7 MARSI DITA E MËSUESIT – URIME MËSUESË

7 Marsi gjithmonë na përkujtojnë sakrificën dhe mundin e të parëve tanë për të pasur shkollim në gjuhën shqipe. Shumëçka vjen e shkon, por këtë datë të rëndësishme nuk mund ta harrojmë kurrë, kjo ditë na kujton shkollën e parë shqipe, mësonjëtoren e Korçës, mësuesit dhe nxënësit e parë që ishin pjesë e kësaj shkolle. Përpjekja e Rilindasëve të kohës, vazHdoi duke pasuar në gjeneratat e reja për të forcuar arsimin, duke i mundësuar kushte për avansimin dhe ngritjen e tij.
Në emër të Komunës së Kërçovës, si dhe në emrin tim më lejoni që të përgëzoj mësimdhënësit dhe punëtorët në arsim për punën e tyre të shenjë, duke iu dëshiruar suksese në edukimin e brezave të rinj.

Komuna e Kërçovës
Kryetar,
Fatmir Dehari

Zgjidhet Drejtori i çerdhes së qytetit

Sadik Ahmedi, sot mori detyrën e re Drejtor i çerdhes së qytetit. Për herë të parë në këtë institucion të rëndësishëm vjen kuadër shqiptar i cili ishte kandidati i vetëm që i përmbushi kriteret e Konkursit të shpallur për zgjedhjen e drejtorit. Në hapsirat e Kabinetit të kryetarit të komunës u bë dorëzimi i Aktvendimit për drejtorin e ri. Çerdhja e fëmijëve është organ i themeluar nga Komuna e Kërçovës, e cila përkujdeset për mbi 150 fëmijë. Komuna tashmë bënë përpjekje për zgjerimin e hapsirave për të rritur përkujdesin e fëmijëve. Së shpejti do të lëshohet në përdorim edhe çerdhja e re në lagjen Pashinë, e ndërtuar sipas standardeve moderne dhe me kushte shumë të volitshme për botën fëmijërore. Puna jonë për mbrojtjen e fëmijëve do të jetë përparësi dhe detyrim kryesor.

Апел за претпазливост

Општина Кичево ги информира граѓаните дека само што се случи лизгање на патот кон Крушино, како резултат на водата што доаѓа од топењето на снегот. Апелираме до граѓаните да не се искачуваат кон Крушино поради големата дупка што се појави во средината на главната улица. За настаната ситуација, известено е претпријатието Гранит која ги изведува работите за изградба на автопатот, како и Агенцијата за патишта на Македонија.
Вода која доаѓа од м.в.Крушино, излегува на магистралниот пат Кичево-Охрид и се акумулира во кружниот тек на булеварот. Од Агенцијата за патишта на Македонија информираат дека ќе преземаат мерки за да се избегне акумулираната вода. Апелираме до возчите внимателно да ја поминуваат магистралата, односно местото каде се собираат атмосферските води.

Служба за информирање на општина Кичево

 

Përvjetori i 10-të i Shtetit të Kosovës, edhe sivjet u shënua në qytetin tonë

Përvjetori i 10-të i Shtetit të Kosovës, edhe sivjet u shënua në qytetin tonë duke grumbulluar në një ambientë festiv ish ushtarë të UÇK-së dhe ish të burgosur dhe të përndjekur politikë. Kërçova historikisht ka qenë e rreshtuar në mbështetjen e proceseve të mëdha historike, duke dhënë bijtë e saj pa kurrsyer gjakun e derdhur për liri dhe pavarësi. Kësaj radhe, ndryshe nga herët tjera, pikërisht për nder të kësaj dite të madhe Kryetari i komunës Fatmir Dehari dhe Kryetari i këshillit Aqif Mediu ndanë Lëvdata për arritjet dhe sukseset e larta sportive në kompeticionin vendor dhe evropian për dy futbollistët nga Kërçova të cilët kanë mbrojtur ngjyrat e ekipeve shqiptare duke na përfaqësuar gjithandej truallësisë kombëtare dhe më gjërë, Ardian Cuculli dhe Besart Ibraimi.
Festa vazhdoi nën tingujt e këndshëm të kitarës interpretuar nga Jetmir Mehmedi.

Urime 17 Shkurti – Dita e Pavarësisë së Kosovës

17 Shkurti  shënon datën historike të Pavarësisë së Kosovës dhe arritjen e madhe për krijimin e Kosovës Republikë. Vizioni i përbashkët dhe universal për liri, pavarësi dhe demokraci për Kosovë të pavarur u relaziua me luftën heroike të UÇK-së dhe unitetin e qëndrueshëm të dëshmorëve të kombit. Republika e Kosovës, në dhjetëvjetorin e Ditës së Pavarësisë ka arritur të jetë shtet më i konsoliduar, me institucione stabile, qeverisje të mirë dhe sundim të rendit dhe ligjit.